Atelier de handmade

- Unelte de prim ajutor -

Împâslirea reprezintă o metodă deosebită de a realiza diverse accesorii din lână. Există 2 tehnici utilizate frecvent pentru a împâsli lâna:
1. împâslirea cu acul
2. împâslirea cu apă și săpun

Voi încerca sa explic prima tehnică.
Împâslire cu acul implică folosirea unui ac ascuţit, special pentru această tehnică. Este realizat din oţel subțire și prezintă ghimpi foarte, foarte mici.
Lâna folosită este tot una specială și se cumpără din magazine de mercerie. Pentru a găsi pe net, puteți scrie în motorul de căutare "lână pentru împâslire"

Cum se procedează?
- se desfac fâșiile pufoase de lâna;
- se așează în forma dorită, pe un burete tare;
- cu acul, ținut perpendicular pe suprafața de lucru, se bate lâna de cât mai multe ori, pe toată suprafața care se dorește a fi împâslită, până când se formează modelul dorit;
- dacă este nevoie, se taie cu foarfecele sau se împing cu acul, pentru mici retușuri.


În general, tehnica împâslirii cu acul se folosește pentru a realiza accesorii mai mici sau mai puțin voluminoase, având în vedere că întreg procedeul este destul de anevoios. Acest fel de împâslire este foarte util atunci când se dorește realizarea unor forme mai complexe sau atunci când este utilizat un anumit șablon.
Pe de altă parte, se poate spune că rezultatul acestei tehnici tinde mai mult spre perfecțiune decât atunci când este folosită cealaltă modalitate de împâslire.

Explicam aici cum se poate face cel mai simplu cane din pasta polimerică ( fimo), iar aici vorbeam despre cane-urile în formă de frunză. Crăciunițele din polimer au la bază aceeași formulă, fiind formate din 15 cane-uri în formă de frunză, în 2 culori diferite:
- 10 cane-uri formate din fimo roșu și fimo negru sau roșu închis.
- 5 cane-uri formate din fimo verde deschis și verde închis.
În jurul unui rulou de culoare galbenă se așează mai întâi 5 frunze roșii, apoi încă 5 frunze roșii, la sfârșit adăugându-se cele 5 frunze verzi.

Golurile dintre petalele florii sunt umplute cu fimo alb sau alb translucid, iar întreaga floare este acoperită cu aceeași culoare de alb.
Cane-ul se lasă minim 30 de minute pentru a se întări puțin, după care se reduce până la dimensiunile dorite.
Vorbeam aici despre Skinner Blend și modalitatea de a crea materiale de polimer în degradeuri. O dată obținute aceste bucăți de polimer, se pot forma rulouri în degrade: mai deschise la interior și mai închise la exterior. Dintr-un astfel de rulou se poate obține un cane în formă de frunză. Iată care este cel mai simplu mod de a face un cane-frunză:

1. Se realizează un rulou de polimer (fimo) în una sau mai multe nuanțe de verde.
2. Ruloul se taie în 4 bucăți, iar fiecare tăietură se umple cu o bandă subțire de polimer de culoare verde închis.
3. Se unesc cele 4 părți, formându-se din nou un rulou, care se taie pe diagonală, în două părți, iar tăietura se umple cu o banda subțire de polimer verde închis.
4. Cele 2 părți se unesc, însă nu în aceeași formă, ci în oglindă.
5. Cane-ul format se modelează în forma frunzei dorite.

Astăzi vă propun să părăsim puțin lumea bijuteriilor și să ne îndreptăm atenția către un alt domeniu "handmade": bucătăria românească.
Așadar, dacă sunteți din București și aveți locul de muncă în sectorul 1 al Capitalei, vă recomand să nu pierdeți ocazia de a încerca cele mai alese mâncăruri pregătite în Mica bucătărie. Aici vă așteaptă ciorbe, supe, mâncăruri tradiționale românești care vă vor aminti de gustul copilăriei, dar și dulciuri delicioase.


Una dintre cele mai folosite tehnici în metoda modelării pastei polimerice este skinner blend. Aceasta tehnică presupune obținerea unor degradeuri, prin amestecarea a doua sau mai multe culori de polimer.
Cel mai ușor, acest lucru se realizează cu mașina de paste (același tip de mașină folosit pentru prepararea pastelor și tăițeilor)

Tehnica este oarecum simplă, presupunând câțiva pași:
1. Se alătură 2 culori diferite de polimer, formându-se un dreptunghi, ca în figura de mai sus.
ATENȚIE: Degradeurile ies mai frumoase dacă cele două culori nu se întâlnesc chiar în colțul dreptunhiului.
2. Dreptunghiul se împăturește în două, culoare peste culoare (în cazul de mai sus, alb peste alb și portocaliu peste portocaliu).
3. Se trec prin mașina de paste.
4. Se împăturesc din nou culoare peste culoare și se trec prin mașina de paste.
5. Procedeul se repetă de minim 15 ori. Cu cât se repetă mai mult, cu atât degradeurile ies mai reușite.

Materialul astfel obținut poate fi folosit în modelarea diferitelor tipuri de frunze și petale sau la formarea cane-urilor.



Comments: (0)

Week-end-ul acesta, Magazinul boieresc vă așteaptă la Muzeul Țăranului Român, pentru un nou târg de handmade și artizanat. În perioada 4-6 noiembrie, aici puteți găsi cadouri minunate lucrate manual, bijuterii, accesorii, dar și bucate tradiționale alese.
Metoda Wire Wrapping se referă la realizarea obiectelor handmade cu ajutorul sârmei. Se folosește o sârmă specială, de diferite grosimi și din diferite materiale.
Între cele mai cunoscute sârme pentru realizarea bijuteriilor putem numi:
- sârma argintată: o sârmă cu miez de cupru, placată cu argint;
- sârma gilt: o sârmă cu miez de cupru, placată cu aur;
- sârma de cupru: o sârmă de cupru naturală;
- sârma de alamă: o sârmă realizată din alamă, având o culoare asemănătoare aurului, dar cu o nuanță mai caldă.

Este o metodă deosebită, deoarece pune la încercare imaginația fiecăruia, obiectele realizate fiind unice. Sârma poate fi combinată cu pietre semiprețioase, rezultând bijuterii extraordinar de frumoase.