Foartă multă lume cunoaşte deja lutul polimeric (polymer clay), o pastă asemănătoare plastilinei, ce se găseşte în nenumărate culori şi se poate modela la nesfârşit.
În România, cel mai cunoscut lut polimeric este fimo, însă în afară am observat că mai mult succes îl are pasta de modelaj sculpey. Înafară de acestea două, cernit este o a treia pastă modelatoare de tip lut polimeric care vă permite să faceţi minunăţii.
Pentru începători, iată paşii pe care să îi urmaţi pentru a încerca să vă jucaţi cu lut:
Pasul 1: Achiziţionaţi lutul polimeric. În Bucureşti îl găsiţi la Hanul cu Tei. Pe internet, sunt foarte multe site-uri de unde puteţi comanda.
Pentru începători, recomand Fimo Classic sau Cernit Numer One. Sunt cel mai uşor de modelat şi îşi păstrează culoarea exactă după coacere.
Pasul 2: Odată procurat, lutul polimeric poate fi modelat în forme diverse, poate fi amestecat, la fel cum odinioară ne jucam cu plastilina şi făceam coşuleţe împletite. Putem crea orice din lut polimeric.
La început, pasta va fi destul de tare. Ea se va înmuia la contactul cu mâna, în câteva secunde.
Mai multe detalii despre acest pas, în articolele următoare.
Pasul 3: Forma rezultată nu se va întări niciodată decât dacă este coaptă. Aşezaţi formele într-o tavă tapiţată cu hârtie de copt şi introduceţi-o la cuptor timp de 20-30 de minute, la o temperatură de 110 grade C. Pentru a cunoaşte întradevăr temperatura cuptorului, este necesar un termometru de cuptor.
La Hanul cu Tei se găseşte un termomentru de cuptor la aproximativ 35 RON.
După răcire, modelele sunt gata. :)
Etichete: accesorii si unelte handmade, cernit, coacere, fimo, lut polimeric, pasta modelatoare, sculpey, termometru de cuptor
Publicat de Atelierul de handmade 23:00
1 comentarii:
Intrebare, as dori sa imi fac niste cornite din lut acesta si vroiam sa stiu daca dupa coacere pot sa le lepiesc de piele? daca o sa aibe adevernta?
Trimiteți un comentariu