De curand am pus o intrebare: de ce s-a renuntat la comertul de tip "troc" (TROC = schimb de produse în natură, fără intervenţia banilor), ajungandu-se astfel la folosirea banilor pentru a achizitiona diferite lucruri? Pentru mine lucrurile stateau destul de simplu: fiecare stie sa faca ceva, fiecare poate oferi ceva si poate primi altceva in schimb. Toata economia de piata in care ne invartim acum ar fi fost mult simplificata.
Aceeasi idee mi-a venit si zilele trecute cand vizitam un targ de artizanat. Erau expuse atat de multe exponate, incat ar fi satisfacut majoritatea nevoilor oamenilor: imbracaminte, incaltaminte, genti, bijuterii, sapunuri, turta dulce, produse apicole. Daca inca s-ar mai fi folosit aceasta forma incipienta de comert, atunci toata lumea de la acest targ ar fi plecat multumita. Cu totii ar fi avut ce manca, cu ce se imbraca, incalta, spala..
Din moment ce toate aceste produse facute de mana, acasa, de fiecare artizan in parte, reinvie toate tehnicile folosite in trecut, de ce nu ar putea reinvia si comertul practicat pe vremuri?
Publicat de Atelierul de handmade 09:47
1 comentarii:
Bine spus, ai mare dreptate! Banii strică tot.
Trimiteți un comentariu